Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din august, 2008

CARLIBABA

Carlibaba se afla la intersectia Masivului Tibau, a Obcinei Lucina si a Muntilor Suhardului, pe cursul superior al Bistritei Aurii. Acolo se afla si comuna Carlibaba care s-a format in ultimul patrar al secolului 18 din germanii atrasi de minerit, hutuli si romani. Comuna este incadrata de varfurile cele mai inalte din unitatile orografice mentionate mai sus: Tapul Mare 1661 m, Muntele Magurii 1613 m, Muntele Caturii 1625 m, Stanisoara 1698 m.

MANASTIREA MOLDOVITA

"Prin grija Domnitorului Petru Rares in anul 1532 a fost ridicata Manastirea Moldovita. O casa domneasca,chilii, 4 turnuri de aparare si biserica alcatuiesc vestitul ansamblu. Aparata de ziduri puternice cu o inaltime ce depaseste 6 metri,avind grosimea de 1.20 metri, manastirea a capatat in timp un usor aspect de fortareata,dar acest lucru nu rapeste din farmecul cu care este inzestrata Moldovita. Moldovita se individualizeaza prin cateva elemente de ordonanta iconografica, prin stilul picturii si prin tonalitatea cromatica dominanta rosu-brun, fata de albastrul Voronetului si verdele Arborei sau de rosul-ocru al Humorului."

MANASTIREA VORONET

Nu departe de orasul Gura Humorului, pe valea unui afluent al Moldovei a fost ridicata acum mai bine de cinci veacuri una dintre cele mai frumoase manastiri; Manastirea Voronet. Ea constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Stefan cel Mare. Biserica a fost ridicata in anul 1488 in numai patru luni si jumatate ceea ce constituie un record pentru acea vreme. Frescele care decoreaza exteriorul si interiorul, originalitatea picturilor si nu in ultimul rind culoarea albastra - atit de albastra - denota genialitatea artistilor moldoveni care cu un acut simt artistic au facut din Voronet simbolul Moldovei.(Albastrul de Voronet) " Fatada de vest cu impresionanta scena a Judecatii de Apoi este alcatuita compozitional pe patru registre. In partea superioara se afla Dumnezeu Tatal , registrul al doilea cuprinde scena Deisis incadrata de apostoli asezati pe scaune. De la picioarele Mintuitorului porneste un riu de foc in care pacatosii isi afla chinurile. Cel de-al trei...

GURA HUMORULUI

Biserica Manastirii Gura Humorului este alaturi de bisericile Voronet, Moldovita, Arbore si Sucevita, printre cele cinci ctitorii impodobite in interior si exterior, cu fresce bizantine. Prin aceste fresce ele se disting de celelalte biserici de acest fel din lumea ortodoxa. Aceasta biserica a fost zidita in anul 1530 de Toader Bubuioc, mare logofat si membru al divanului Moldovei si de sotia sa, Anastasia. Ceea ce atrage in mod deosebit admiratia, la biserica Humor, sunt frescele sale exterioare pictate de Toma Zugravul in 1535. Principalele teme iconografice sunt: Acatistul Bunei Vestiri (fatada sudica), Arborele lui Iesei (fatada nordica), Judecata din urma (fatada vestica) si Cinul care cuprinde o procesiune a sfintilor ingeri, profeti, apostoli, ierarhi, martiri si cuviosi (absidele laterale si cea a altarului). Pe peretele exterior in partea sudica este scena Asediului Constantinopolului, influenta a evenimentelor care au dus la ocuparea Capitalei Imperiului Bizantin de catr...

MANASTIREA AGAPIA VECHE

Manastirea Agapia Veche este un locas de cult situat catre nord, la aproximativ doi kilometri de Manastirea Agapia cea Noua (cunoscuta si ca Agapia din Vale), intr-o poiana adapostita de paduri inalte si dese. Acest locas de rugaciune reprezinta punctul de inceput al vestitului asezamant monastic cunoscut astazi drept Manastirea Agapia.

MANASTIREA AGAPIA (din vale)

De la manastirea Varatec se poate ajunge la manastirea Agapia pe drumul national sau prin padure mergand cam 5 km. Agapia este o manastire de o valoare inestimabila pentru Moldova. Ea este compusa din doua corpuri, Agapia din Deal si Agapia din Vale, botezate dupa numele calugarului Agapie. Prima s-a ridicat alaturi de ruinele unui schit din secolul al XIV-lea. Distrus in repetate randuri,vechiul lacas de cult este inlocuit de o manastire de lemn,amplasata pe locatia de astazi. Cu prilejul renovarii din anul 1858, interiorul bisericii a fost pictat de Nicolae Grigorescu. Manastirea Agapia, cu hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril (8 noiembrie), este situata pe valea paraului Agapia (Topolita), la poalele culmii Magura, intr-un cadru natural deosebit de pitoresc, inconjurata de culmi montane imbracate cu paduri seculare si impestritata multicolor de numeroase gradinite cu flori si livezi.

MANASTIREA VARATEC

Manastirea Varatec este situata intr-o mica depresiune de la poalele muntilor, adapostita de culmea Dealul Mare, la altitudinea de 460 m. Expunerea sud-estica ii asigura o buna insorire tot timpul anului. La intrarea in manastire ne intampina turnul clopotnitei, prin bolta caruia se patrunde in curtea manastirii. In curtea interioara este foarte curat, cladirile bine intretinute fiind impodobite cu ghivece de flori de toate culorile. Biserica Manastirii Varatec, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" (15 august), dateaza din anul 1785, cand maica Olimpiada, venita de la Manastirea Topolita, a pus bazele acestui asezamant monahal. "Prima constructie a fost din lemn, in anii 1808-1812 ridicandu-se pe locul celei vechi biserica din piatra si caramida de astazi, impreuna cu zidurile incintei, care-i dau aspect de cetate. Arhitectura imbina elementele traditionale stilului moldovenesc cu unele elemente arhitecturale patrunse in Moldova la sfarsitul secolului ...

MUZEUL DE ARTA PIATRA NEAMT

Din complexul "Curtea Domneasca" face parte si cladirea care gazduieste acum MUZEUL DE ARTA.

BISERICA DOMNEASCA

Tot in complexul arhitectural "Curtea Domnească " din Piatra Neamt se află si biserica "Sf.Ioan Botezătorul" Biserica a fost construită între 1497-1498, de către Stefan Cel Mare si poartă hramul "Sfântul Ioan Botezătorul". Ea este una dintre putinele biserici construite de domnitor care s-a păstrat în forma originală . Biserica este decorată cu cărămizi smăltuite de culoare verde si galbenă ce alternează cu discuri de ceramică smăltuită.

TURNUL CLOPOTNITA

Cunoscut mai mult sub denumirea de Turnul lui Ştefan cel Mare, turnul-clopotniţă este amplasat la nord-vest de biserica "Sf. Ioan" şi face parte, împreună cu aceasta si casele domnesti, din complexul arhitectural "Curtea Domnească". Este elegant, bine proporţionat şi bogat în detalii valoroase de arhitectură in comparatie cu cel ridicat de Ştefan cel Mare la Mănăstirea Bistriţa sau la Botoşani. Turnul din Piatra-Neamţ a fost construit la un an după sfinţirea bisericii "Sf. Ioan Domnesc". Biserica "Sf. Ioan Domnesc" a fost ridicată in anii 1497–1498, de Stefan cel Mare si Sfânt, dovedindu-se a fi un altar al crestinismului ortodox, la poalele Muntelui Pietricica. Curtea Domnească a făcut parte din sistemul de institutii si unităti politico-administrative, militare si economice din Moldova, pâna in secolul al XVII-lea, alături de alte curti din Bacău, Iasi, Hârlău, Vaslui si Cotnari.

VEDERE DIN TELEGONDOLA

Piatra Neamt, orasul vazut de sus, din telegondola.

BATCA DOAMNEI

VARFUL PIETRICICA

Ajunsi cu telegondola pe varful Petricica, ne-am bucurat de minunatiile naturii; se vede varful Petricica, se vede Lacul Batca Doamnei, se vad Muntii Ceahlau si bineinteles orasul. Se pare ca vor sa faca legatura printr-o alta telegondola intre varful Cozla si varful Pietricica.

PIATRA NEAMT

Municipiul Piatra Neamţ – reşedinţa judeţului Neamţ – este aşezat pe valea râului Bistriţa, la ieşirea acestuia dintre munţi, la confluenţa cu pârâul Cuiejdi. Piatra Neamţ este amplasat într-un bazin intramontan, la altitudinea de 310 m, străjuit de culmile Pietricica ( 590 m ) la sud-est, Cozla ( 679 m ) la nord, Cernegura ( 852 m ) la sud-vest, Cârloman ( 617 m ) la nord-vest şi Bâtca Doamnei ( 462 m ) la sud-vest. Datorită frumuseţii arhitectonice cât şi a reliefului a căpătat denumirea de Perla Moldovei. Este un oras pe care l-am vizitat cu multă plăcere; este foarte curat, oamenii sunt primitori si deosebiti. Am stat la hotelul"Ceahlău" la un etaj superior, de unde am făcut numeroase poze. Ne-am plimbat cu telegondola de unde orasul si imprejurimile se văd foarte bine. Voi posta pe blog mai multe poze atât din oras cât si cele făcute de sus din telegondolă.