Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din august, 2011

MANASTIREA POLOVRAGI

Intr-un decor minunat, pe soseaua Rm. Valcea - Targu Jiu, la poalele muntelui Piatra Polovragiului, la marginea localitatii Polovragi se afla Manastirea Polovragi. Este asezata intr-un cadru pitoresc, intr-o livada cu pomi fructiferi si castani comestibili. Se intra printr-o poarta de lemn masiv, pe care scrie: " Bine este cuvantat cel ce vine intru numele Domnului". Locasul sfant, construit in stil bizantin, a fost ridicat in cinstea Adormirii Maicii Domnului. Are o vechime de 500 de ani si a fost ctitorita de Radu Comisul si Patru Spatarul . Domeniul Manastirii este vast si tihnit, situat chiar in deschiderea dintre munti. Din curtea manastirii se vad Muntii Capatanii si Muntii Parang . La Manastire am admirat si fotografiat trandafirii aranjati frumos in curtea interioara. Nu ne puteam opri din admirat atat muntii cat si florile. De fapt atat maicutele cat si calugarii sunt mari iubitori de flori.

PESTERA POLOVRAGI

Intr â nd in Cheile Oltetului dup ă aproximativ 200 m, chiar î n imediata apropiere a drumului forestier, este intrarea î n pester ă . Este una dintre pesterile mari, av â nd o lungime de peste 9000 m ( î mpreun ă cu galeriile laterale). Bine î nteles c ă nu am vizitat dec â t galeria deschis ă publicului, aproximativ 900 m. Este o pester ă foarte veche, cunoscut ă din timpuri str ă vechi, cercet ă rile arheologice scot â nd la iveal ă urme materiale î nc ă din epoca bronzului. Este o pestera cald ă , î n interior nu sunt mai mult de -9 grade, este umed ă si “pl â nge” si acum cu pic ă turi pe care le simti c â nd treci prin galeriile ei. În funcție de impuritățile pe care le transportă apa în galeria principală, aceasta își schimbă culoarea din aval către amonte, pe porțiuni care au căpătat, în timp, denumiri precum: Bolta însângerată, Camera Albă, Sala Divină. Este o legend ă ce spune ca , liderul spiritual al get...

CHEILE OLTETULUI

Dupa vizitarea Manastirei Bistrita am plecat spre Polovragi. Am mers spre pestera Polovragi( despre ea altadata) prin Cheile Oltetului. Apa Oltetului desparte Muntii Parang de Muntii Capatanii prin aceste chei impresionante prin salbaticia lor, prin maretia lor si desigur prin frumusetea lor. Muntii se inalta de o parte si de alta a raului, la un moment dat ai impresia ca se unesc atat de apropiati sunt. Fata de drumul dintre munti albia raului se afla la o adancime cam de 20 de metri. Aici ai senzatia ca esti intr-o alta lume plina de salbaticie, pustie, in care se aude doar Oltetul facand zgomot acolo jos.