Translate

miercuri, 2 iulie 2008

CHEILE DAMBOVICIOAREI



Dambovicioara este cel mai important afluent al Dambovitei din arealul montan al Muntilor Piatra Craiului. Izvoraste de pe versantul sudic al Varfului La Om (2230 m), strabate aproape transversal culoarul Rucar - Bran sud, varsandu-se in Dambovita in aval de comuna Dambovicioara.
Cheile Dambovicioarei fac parte din cel mai mare complex de chei din tara (cel de pe Dambovita si afluentii sai), insumand peste 20 de chei, cu o lungime totala de peste 30 km. Adancirea paraului Dambovicioara in calcarele jurasice ale Pietrei Craiului a generat un sector de chei lung de peste 8 km, cu aspectul unui veritabil canion, taiat in stiva de roci a podurilor calcaroase din partea terminala a masivului.
Cheile propriu-zise ale Dambovicioarei, sapate pe o lungime de aproximativ 2 km in podul calcaros dintre depresiunile Dambovicioara si Podul Dambovitei, se remarca printr-un aspect monumental, datorita peretilor verticali sau chiar aplecati peste albie, cu inaltimi ce depasesc in unele locuri 200 m. Pe suprafata peretilor se poate observa stratificatia calcarelor jurasice cenusii-albi-lucioase, dispuse in bancuri groase, la partea inferioara, si calcarele albe (cretice inferioare), in placi, de la partea superioara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu