Translate

duminică, 30 mai 2010

MOSCHEEA ALBASTRA

Moscheea Albastra este una din cele mai faimoase atractii din Istambul, este singura moschee din Turcia cu sase minarete (turnulete), cele mai multe moschei avand doar cate patru, doua sau chiar un minaret.
Legenda spune ca la baza acestei idei ar sta o neintelegere: sultanul i-a cerut arhitectului o moschee cu minarete din aur (altin, in lb. araba), iar aceasta ar fi inteles ca este vorba despre o moschee cu sase (alti, in lb. araba) minarete. Moscheea Albastra a determinat un scandal imens deoarece Moscheea Haram din Mecca (cea mai sfanta din lume) avea tot sase minarete.
In timp, scandalul s-a rezolvat adaugand inca un minaret moscheei din Mecca. Langa moschee se mai afla cateva cladiri ce reprezinta o scoala teologica, o baie turceasca, o bucatarie unde se obisnuia sa se serveasca supa saracilor si cateva magazine, venitul moscheei venind din vanzarea produselor din aceste magazine.
Interiorul consta in spatiu liber si coloane foarte impresionante, tavanul domului fiind pictat cu motive arabesti. In interior nu se afla nici un fel de statuie sau picturi, religia islamica interzicand inchinarea la imagini de orice fel.
Se numeste "Moscheea Albastra" datorita celor 20.000 de placi de faianta albastra "iznik"din interior care au fost folosite la construirea sa, la exterior nefiind nimic albastru. Placile de faianta "iznik" contin flori, copaci si motive abstracte.
Sultanul Ahmet I a construit acest loc de cult islamic care sa rivalizeze cu fosta catedrala Sf. Sofia (transformata in moschee). Cele doua mari realizari arhitecturale sunt asezate una langa alta in piata centrala din Istanbul. Amandoua sunt impresionante, marete si merita sa fie vazute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu