Translate

sâmbătă, 5 iunie 2010

SFANTA SOFIA

Sfanta Sofia, situata in inima vechiului Istanbul, langa Moscheea Albastra, in piata Sultanul Ahmet este cel mai frumos exemplar de arhitectura bizantina din lume.
Acum este muzeu, in acest fel nu se supara nici crestinii, nici musulmanii. A fost cea mai importanta catedrala din Imperiul Bizantin si transformata in moschee dupa cucerirea Constantinopolului de catre otomani in 1453.
Sfanta Sofia a fost construita de catre imparatul Iustinian I, intre anii 532-537. In acea vreme, reprezenta care mai mare constructie acoperita din lume. In mai 558, domul bisericii s-a prabusit din cauza unui cutremur, fiind reconstruit ulterior.
Haghia Sophia vine din limba greaca unde inseamna „Sfanta Intelepciune”. Basilica este in general cunoscuta sub numele de Sfanta Sofia sau cel turcesc de Ayasofya. Dupa incheierea constructiilor, Sf. Sofia a fost folosita ca biserica crestina timp de noua secole. Cand otomanii au cucerit Constantinopolul in 1453, sultanul Mehmed al II-lea a decis sa ii adauge patru minarete, o fantana (sadirvan) si un mausoleu (turbe). In acest fel transformat-o in moschee si aceasta a functionat asa timp de cinci secole. Otomanii au adaugat imense placi din lemn, impodobite cu versuri coranice caligrafiate, si o nisa (mihrab) care indica directia Meccai, directia de rugaciune a musulmanilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu