Translate

sâmbătă, 28 iulie 2012

LACUL CU MUSCHI - TINOVUL MOHOS
Tinovul Mohos sau “Lacul cu muschi” este situat la o inaltime de 1050 m intr-un crater vulcanic  mai vechi din Masivul Ciomatu Mare.


De fapt este unul din cele doua cratere vulcanice:  unul este Lacul Sfanta Ana si al doilea este Tinovul Mohos cu o suprafata de patru ori mai mare.


Acum, lacul este un lac de muschi cu doua ochiuri de apa.” Lacul cu muschi” are o suprafata de 80 ha, suprafata sa fiind acoperita cu paduri de pinus silvestris, mesteacan pitic, mesteacan pufos si turbarie care atinge grosimea maxima de 20 metri. Din perioada glaciatiunii sunt si raritati botanice cum ar fi Roua cerului, o planta carnivora, sunt si plante halucinogene, otravitoare. Se mai intalnesc tufe de afin, rozmarinul ruginiu, merisorul de munte, specii de rogoz, rachita. 
Sunt si ursi, chiar se vad pe copaci urmele lasate dupa ascutirea ghearelor,
Accesul in rezervatie se face in grupuri si numai cu ghid specializat ce da informatii amanuntite in maghiara si in romana.
Cand ploua, stratul de turba capata proprietatile unui burete si poate deveni periculos, de aceea deplasarea se face pe pasarele de lemn.
Acestea duc la doua ochiuri de lac ramase din vechiul lac. 


Culoarea celor doua lacuri este aproape neagra din cauza turbei.
Datorita existentei plantelor rare si foarte vechi, turbaria a fost declarata monument al naturii.

 


Mohoșul este descris ca fiind o rețea mișcatoare de muschi de turba.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu