Translate

duminică, 16 septembrie 2012

CETATEA BALVANYOS                          Cetatea Balvanyos este una dintre cele mai vechi cetati din regiune. Este situata la o altitudine de 1029 m, pe dealul Cetate, deasupra statiunii Balvanyos.

.         Turnul vechi din mijloc este cel mai vechi turn, deci a fost construit primul. Apoi s-au construit peretii interiori si apoi cei exteriori
         Traseul pana la ruinele cetatii pleaca din statiune, ajunge la Varful Mijlociu si se continua spre cetate; drumul dureaza aproximativ o ora si este destul de usor. 
          Localnicii povestesc ca cetatea ar fi fost construita de catre “uriasi si zane”. Istoricii spun ca aici se gaseau pe vremea domniei regelui Sfantul  Stefan, templele paganilor.


         Luandu-se dupa o scrisoare a regelui Sigismund datata in anul 1402, Apor Peter spune ca cetatea a fost construita in secolul al XI-lea. Cetatea a apartinut familiei Apor si se pare ca afost un dar din partea regelui.
       Peretele interior ar fi fost construit in timpul domniei lui Bela IV in anul 1235, iar cel exterior in timpul domniei lui Ladislau al IV-lea, intre1272 si 1290.


   Cu ocazia sapaturilor arheologice, s-au gasit margele din vremea romanilor, dar si sulite din fier, ceramica medievala.
     De pe turnul cetatii se vede intreaga zona, o priveliste inedita pe care cu greu o uiti.

Un comentariu: