Translate

duminică, 14 octombrie 2012

GROTA SULFUROASA


    Muntele Puturosu, imbracat in paduri de fag,cu trasee marcate pentru turisti, cu peisaje deosebite, emana un miros puternic .
 Acest miros este dat de pesteri si grote care emana gaze cu bioxid de carbon. Aici se afla si  Grota sulfuroasa denumita si “Pestera de sulf”.  Grota Sulfuroasă (galeria unei foste mine de sulf) se află pe versantul sud vestic al Muntelui Puturosu(denumire data de mirosul puternic), la o altitudine de 1052 m. A fost amenajată pentru vizitare cu 120 de ani în urmă, de către Apor Gabor. Prin gura grotei iese la suprafață o cantitate imensă de gaz sulfurat, debitul gazului depășind 3000 mc/zi, fiind emanația postvulcanică cu cel mai mare debit din Europa.
 Gazul conține hidrogen sulfurat, respectiv dioxid de sulf, care la contactul cu condițiile atmosferice precipită sulf pur pe pereții grotei. 
In interiorul pesterii, prin crapaturile peretilor stancosi se strecoara hidrogenul sulfurat si bioxidul de carbon, gaze suficient de concentrate pentru a pune in pericol viata celor care intra in aceasta pestera.


3 comentarii: