Treceți la conținutul principal

SFANTA SOFIA

Sfanta Sofia, situata in inima vechiului Istanbul, langa Moscheea Albastra, in piata Sultanul Ahmet este cel mai frumos exemplar de arhitectura bizantina din lume.
Acum este muzeu, in acest fel nu se supara nici crestinii, nici musulmanii. A fost cea mai importanta catedrala din Imperiul Bizantin si transformata in moschee dupa cucerirea Constantinopolului de catre otomani in 1453.
Sfanta Sofia a fost construita de catre imparatul Iustinian I, intre anii 532-537. In acea vreme, reprezenta care mai mare constructie acoperita din lume. In mai 558, domul bisericii s-a prabusit din cauza unui cutremur, fiind reconstruit ulterior.
Haghia Sophia vine din limba greaca unde inseamna „Sfanta Intelepciune”. Basilica este in general cunoscuta sub numele de Sfanta Sofia sau cel turcesc de Ayasofya. Dupa incheierea constructiilor, Sf. Sofia a fost folosita ca biserica crestina timp de noua secole. Cand otomanii au cucerit Constantinopolul in 1453, sultanul Mehmed al II-lea a decis sa ii adauge patru minarete, o fantana (sadirvan) si un mausoleu (turbe). In acest fel transformat-o in moschee si aceasta a functionat asa timp de cinci secole. Otomanii au adaugat imense placi din lemn, impodobite cu versuri coranice caligrafiate, si o nisa (mihrab) care indica directia Meccai, directia de rugaciune a musulmanilor.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

CANIONUL TARA MUNTENEGRU

Am trecut granita dintre Serbia si Muntenegru pe la Pljevlja-Mijakovici. Drumul strabate munte dupa munte, pe o sosea foarte buna ce serpuieste printre vai bogat impadurite. Cu fiecare curba apar peisaje cand pe o parte cand pe alta. Nu prididim sa facem poze din mersul autocarului. Aici in Muntenegru avem in program sa vizitam Parcul National Durmitor si Canionul Tara. Durmitor Park este o zona intesata de munti inalti, cu creste fie impodobite cu paduri verzi de brad si pin fie, cu stanci golase din piatra sau ambele: stanci si paduri. Aici se afla mai multe canioane, cel mai mare si mai spectaculos fiind Canionul Tara, in care raul Tara si-a sapat calea si este prezent printre vaile foarte adanci. Canionul Tara, are o lungime de circa 80 km, este marginit de un perete stancos ce atinge 1300 m inaltime. Este cel mai lung si adanc defileu din Europa. La fel ca si Canionul Colorado este considerat patrimoniu mondial UNESCO. Am traversat raul Tara pe la Durdevica, p...

MINUNATII MEI TRANDAFIRI

Trandafiri din gradina noastra. Soiuri diferite, culori diferite. Minunati.

PRIMAVARA (martie 2019) IN PARCUL HERASTRAU

     O zi frumoasa,  insorita,  in parc. Totul este verde, galben, alb si te invita la plimbare. Salciile sunt inverzite, asteapta sa stam la umbra lor. Lacul este linistit si cateva ambarcatiuni isi asteapta calatorii.