Treceți la conținutul principal

CONTINUARE...


Inca de la intrare, in primul hol esti impresionat de bogatia stucaturilor, a picturilor murale si de imensitatea covoarelor. Palatul are 285 de camere, fara a socoti holurile, baile, bucataria si incaperile pentru depozitare. In acest palat totul este autentic si nerestaurat. Din holul de la intrare am urcat catre primul etaj, urcand pe scara in stil baroc. Aici balustrada este din cristal de Murano, iar in centru este luminata de un candelabru de Baccarat de o tona si jumatate. Trecand prin alte holuri si culoare, am admirat o parte din vesela in care era servit sultanul si familia sau musafirii. Am vazut apartamentul sultanului, al mamei sultanului, camera in care sultanul se intalnea cu copiii. Peretii camerelor sunt de diferite culori, albastru, visiniu, pe jos marmura, lampadare de Boemia ce lumineaza intim spatiile. Incalzirea se facea prin pardoseala, printr-un sistem unic in lume la acea vreme si care este folosit si astazi. Sala de receptii este decorata numai in rosu( culoare importanta pentru turci), este si ea luminata de un candelabru de peste doua tone din cristal de Murano. Sala unde erau primiti ambasadorii si unde sultanul primea darurile trimise de reprezentantii marilor puteri ale vremii este impunatoare si este luminata de un candelabru de cristal ce cantareste 4,5 tone, cristal tot de Murano. In aceasta sala a fost parafata reforma lingvistica, prin care Turcia a trecut de la alfabetul arab la cel latin(cea mai revolutionara reforma a lui Mustafa Kemal Atatürk). Am vazut si Sala de Ceremonii, locul in care se oficiau logodne si casatorii la palat, unde se dadeau banchete in cinstea sultanului si a altor persoane importante din familia sa, sau de la curte. De jur imprejurul acestui salon, la nivelul unui etaj inalt, exista un coridor cu ferestre semirotunde. De acolo, ascunse de ochii participantilor, sotiile si femeile din herem puteau privi desfasurarea ceremoniilor.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

CANIONUL TARA MUNTENEGRU

Am trecut granita dintre Serbia si Muntenegru pe la Pljevlja-Mijakovici. Drumul strabate munte dupa munte, pe o sosea foarte buna ce serpuieste printre vai bogat impadurite. Cu fiecare curba apar peisaje cand pe o parte cand pe alta. Nu prididim sa facem poze din mersul autocarului. Aici in Muntenegru avem in program sa vizitam Parcul National Durmitor si Canionul Tara. Durmitor Park este o zona intesata de munti inalti, cu creste fie impodobite cu paduri verzi de brad si pin fie, cu stanci golase din piatra sau ambele: stanci si paduri. Aici se afla mai multe canioane, cel mai mare si mai spectaculos fiind Canionul Tara, in care raul Tara si-a sapat calea si este prezent printre vaile foarte adanci. Canionul Tara, are o lungime de circa 80 km, este marginit de un perete stancos ce atinge 1300 m inaltime. Este cel mai lung si adanc defileu din Europa. La fel ca si Canionul Colorado este considerat patrimoniu mondial UNESCO. Am traversat raul Tara pe la Durdevica, p

MINUNATII MEI TRANDAFIRI

Trandafiri din gradina noastra. Soiuri diferite, culori diferite. Minunati.

FLORILE PADURII

In padurea de la Ciucurova, langa Topolog, cu tot frigul si-au scos capul dintre frunzele uscate, multe flori. Au aparut brebenei de diverse culori, violete albe si mov, zambile de padure. Privirea iti este incantata de aceste plapande flori, nu te saturi sa le faci poze si sa le privesti.