Treceți la conținutul principal

Postări

Se afișează postări din noiembrie, 2010

PRAGA - cateva zile.....

Situata in inima Europei, Praga isi datoreaza aspectul multor imparati, artisti ,comunitati religioase. Am vizitat Praga in septembrie, zile deosebit de frumoase, cu mult soare si tocmai bune de plimbare si facut poze. Frumuseţea oraşului te copleşeşte, clădirile sunt una mai arătoasă decât alta, plimbările sunt foarte lungi. Zilnic, am mers pe jos ore bune şi kilometri întregi, cu pauze de citeva minute pentru fotografii. Multa frumusete si mult aer curat. Am mers foarte mult, am trecut de cate doua ori sau chiar de mai multe ori prin locurile care ni s-au parut deosebite. De fapt totul era deosebit.

Toamna tarzie Constanta

Nu se putea ca intr-o zi de toamna tarzie sa stai in casa. Afara sunt destul de multe grade, in parc adie putin vantul. Copacii aproape ca s-au scuturat de frunzele deja ingalbenite. Apa lacului este linistita, pescarii amatori pescuiesc(cine stie ce), iar copiii alearga prin locul amenajat special pentru ei. Sa ne bucuram de zilele calduroase de sfarsit de toamna si sa admiram natura!

TURDA

Atestata din anul 1075, Turda, fosta localitate Potaissa a fost una dintre cele mai importante orase romane, si desigur cel mai important centru de exploatare a sarii din Transilvania. Cand am fost in Turda, in timpul acestei veri, centrul orasului era in reabilitare. Cred ca acum este gata, se poate vizita si se pot admira constructiile din zona centrala.

SALINA TURDA

Prima atestare documentara a extragerii sarii in Turda dateaza din anul 1271.Construirea galeriei orizontale a fost hotarata in 1853, pentru a usura si ieftini transportul Prima atestare documentara a extragerii sarii in Turda dateaza din anul sarii afara, deoarece vechiul drum cobora foarte abrupt. A fost terminata in 1870, avand 780 m, iar pana la sfarsitul secolului XX a fost prelungita cu inca 137 mDin anul 1991, Salina Turda a fost a fost declarata “ mina muzeu”. Acum, Salina cuprinde: “Galeria Franz Josef” cu o galerie sapata in steril, in lungime de 526 m si Salina propriu zisa, care cuprinde “Mina Iosif”, “Camera Cailor“ (Masina de extractie), Camera “Putului de extractie“, “Camera Altarului”, “Mina Tereza”, “Mina Rudolph”, “Mina Gizela”, “Mina Anton” si planul inclinat (a doua cale de acces in salina) legate intre ele prin galerii.Lucrarile de modernizare au vizat mai multe obiective ale salinei. La mina Rudolf a fost construit un amfiteatru de 80 de locuri, pentru concerte si...