Treceți la conținutul principal

SALINA TURDA

Prima atestare documentara a extragerii sarii in Turda dateaza din anul 1271.Construirea galeriei orizontale a fost hotarata in 1853, pentru a usura si ieftini transportul Prima atestare documentara a extragerii sarii in Turda dateaza din anul sarii afara, deoarece vechiul drum cobora foarte abrupt. A fost terminata in 1870, avand 780 m, iar pana la sfarsitul secolului XX a fost prelungita cu inca 137 mDin anul 1991, Salina Turda a fost a fost declarata “mina muzeu”. Acum, Salina cuprinde: “Galeria Franz Josef” cu o galerie sapata in steril, in lungime de 526 m si Salina propriu zisa, care cuprinde “Mina Iosif”, “Camera Cailor“ (Masina de extractie), Camera “Putului de extractie“, “Camera Altarului”, “Mina Tereza”, “Mina Rudolph”, “Mina Gizela”, “Mina Anton” si planul inclinat (a doua cale de acces in salina) legate intre ele prin galerii.Lucrarile de modernizare au vizat mai multe obiective ale salinei. La mina Rudolf a fost construit un amfiteatru de 80 de locuri, pentru concerte si auditii muzicale. Tot acolo a mai fost construit un teren de golf si un teren de sport. Mina este dotata cu un lift modern, care asigura o vedere panoramica a Salinei. Se poate urca si cobora si pe scari. La mina Tereza, se poate face o plimbare cu barca, de la noul debarcader. Mina Ghizela a fost transformata in baza de tratament moderna, unde este asigurata asistenta de specialitate si un cabinet medical. O cura de aer salin dureaza cel putin 30 de minute pe zi, intr-un interval cuprins intre 7-12 zile.Salina a fost modernizata cu fonduri europene. Cand treci prin Turda trebuie neaparat sa-ti faci timp sa o vizitezi.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

CANIONUL TARA MUNTENEGRU

Am trecut granita dintre Serbia si Muntenegru pe la Pljevlja-Mijakovici. Drumul strabate munte dupa munte, pe o sosea foarte buna ce serpuieste printre vai bogat impadurite. Cu fiecare curba apar peisaje cand pe o parte cand pe alta. Nu prididim sa facem poze din mersul autocarului. Aici in Muntenegru avem in program sa vizitam Parcul National Durmitor si Canionul Tara. Durmitor Park este o zona intesata de munti inalti, cu creste fie impodobite cu paduri verzi de brad si pin fie, cu stanci golase din piatra sau ambele: stanci si paduri. Aici se afla mai multe canioane, cel mai mare si mai spectaculos fiind Canionul Tara, in care raul Tara si-a sapat calea si este prezent printre vaile foarte adanci. Canionul Tara, are o lungime de circa 80 km, este marginit de un perete stancos ce atinge 1300 m inaltime. Este cel mai lung si adanc defileu din Europa. La fel ca si Canionul Colorado este considerat patrimoniu mondial UNESCO. Am traversat raul Tara pe la Durdevica, p...

MINUNATII MEI TRANDAFIRI

Trandafiri din gradina noastra. Soiuri diferite, culori diferite. Minunati.

PRIMAVARA (martie 2019) IN PARCUL HERASTRAU

     O zi frumoasa,  insorita,  in parc. Totul este verde, galben, alb si te invita la plimbare. Salciile sunt inverzite, asteapta sa stam la umbra lor. Lacul este linistit si cateva ambarcatiuni isi asteapta calatorii.