Treceți la conținutul principal

OUA INCONDEIATE




"Ca simbol al creaţiei, al zămislirii vieţii, oul a inspirat, din vechi timpuri, numeroase legende, basme, o întreagă literatură. Originea colorării ouălor se pierde în negura epocii precreştine, din timpurile când Anul Nou se sărbătorea la echinocţiul de primăvară.

Ele erau date în dar, ca simbol al echilibrului, creaţiei şi fecundităţii. Şi la romani, colorate în roşu, ouăle făceau parte dintre darurile sărbătorii lui Janus şi erau folosite la diferite jocuri şi ceremonii religioase.

Obiceiul colorării ouălor s-a transmis creştinilor şi este încă practicat mai ales la popoarele Europei şi Asiei.

Spre deosebire de alte ţări ale Europei, unde obiceiul s-a restrâns sau a dispărut, la români a înflorit, atingând culmile artei prin tehnică, materiale, simbolica motivelor şi perfecţiunea realizării.

Ouăle "încondeiate" ("împistrite" sau "muncite") s-au constituit, la români, într-o mărturie a datinilor, credinţelor şi obiceiurilor pascale, integrându-se între elementele de o deosebită valoare ale culturii spirituale populare, care definesc particularităţile etnice ale poporului nostru. Folclorul conservă mai multe legende creştine care explică de ce se înroşesc ouăle de Paşti şi de ce ele au devenit simbolul sărbătorii Învierii Domnului.

Cea mai răspândită relatează că Maica Domnului, care venise să-şi plângă fiul răstignit, a pus coşul cu ouă lângă cruce şi acestea s-au înroşit de la sângele care picura din rănile lui Isus.

Domnul, văzând că ouăle s-au înroşit, a spus celor de faţă: "De acum înainte să faceţi şi voi ouă roşii şi împestriţate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut şi eu astăzi"."

Comentarii

  1. Frumoase oua , minunate cuvinte in aceste momente de mare sarbatoare ortodoxa . Sa avem parte de liniste , bucurie , credinta in Dumnezeu si de ce nu si-n oameni , in iubirea celui de langa noi , asa cum n-ea lasat Iisus ca sfat , printre alte sfaturi . Hristos a inviat !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru urari , si tir Hristos a inviat!

    RăspundețiȘtergere
  3. Superbe. O adevarata arta!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

CANIONUL TARA MUNTENEGRU

Am trecut granita dintre Serbia si Muntenegru pe la Pljevlja-Mijakovici. Drumul strabate munte dupa munte, pe o sosea foarte buna ce serpuieste printre vai bogat impadurite. Cu fiecare curba apar peisaje cand pe o parte cand pe alta. Nu prididim sa facem poze din mersul autocarului. Aici in Muntenegru avem in program sa vizitam Parcul National Durmitor si Canionul Tara. Durmitor Park este o zona intesata de munti inalti, cu creste fie impodobite cu paduri verzi de brad si pin fie, cu stanci golase din piatra sau ambele: stanci si paduri. Aici se afla mai multe canioane, cel mai mare si mai spectaculos fiind Canionul Tara, in care raul Tara si-a sapat calea si este prezent printre vaile foarte adanci. Canionul Tara, are o lungime de circa 80 km, este marginit de un perete stancos ce atinge 1300 m inaltime. Este cel mai lung si adanc defileu din Europa. La fel ca si Canionul Colorado este considerat patrimoniu mondial UNESCO. Am traversat raul Tara pe la Durdevica, p...

MINUNATII MEI TRANDAFIRI

Trandafiri din gradina noastra. Soiuri diferite, culori diferite. Minunati.

FLORILE PADURII

In padurea de la Ciucurova, langa Topolog, cu tot frigul si-au scos capul dintre frunzele uscate, multe flori. Au aparut brebenei de diverse culori, violete albe si mov, zambile de padure. Privirea iti este incantata de aceste plapande flori, nu te saturi sa le faci poze si sa le privesti.