Treceți la conținutul principal

BAILE HERCULANE



Statiunea Baile-Herculane este integrata în Parcul National Valea Cernei-Domogled, si are o pozitie deosebit de pitoreasca. Asezarea ei atractiva pe fascinanta vale a Cernei, la o altidudine de 160 m, pe aceiasi paralela cu Nisa si Venetia, îi confera un climat agreabil, cu influente mediteraneene.
Originea Bailor Herculane se întinde pe o durata de aproape doua milenii. Atestarea documentara a statiunii dateaza din anii 153 e.n În perioada civilizatiei romane, statiunea de pe Valea Cernei a constituit un important punct de atractie pentru aristrocatia Romei antice. Împresionati de exceptionala putere tamaduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei, romanii sositi în Dacia le-au închinat un adevarat cult balnear sub semnul tutelar al lui Hercules.
Statiunea Baile-Herculane are un patrimoniu istoric de exceptie, memoria vie a 1855 de ani de existenta (153 – 2008) neîntrerupta a statiunii. Din timpul romanilor au ramas numeroase vestigii : apeducte, bai, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de multumire aduse zeilor pentru vindecare.
Dupa 1718 (Pacea de la Passarovitz) începe istoria moderna si contemporana a Bailor Herculane, în cadrul Imperiului austriac. Din 1736 începe reconstructia si modernizarea « bailor », a cailor de acces, granicierii banateni construind aici majoritatea edificiilor din statiune, care poarta amprenta unui baroc austriac impresionant. În statiune exista Muzeul Nicolae Cena, ale carui colectii au început sa fie constituite începând cu anul 1922.
Pacat ca in ultimii ani statiunea a fost lasata cam in voia sortii.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

CANIONUL TARA MUNTENEGRU

Am trecut granita dintre Serbia si Muntenegru pe la Pljevlja-Mijakovici. Drumul strabate munte dupa munte, pe o sosea foarte buna ce serpuieste printre vai bogat impadurite. Cu fiecare curba apar peisaje cand pe o parte cand pe alta. Nu prididim sa facem poze din mersul autocarului. Aici in Muntenegru avem in program sa vizitam Parcul National Durmitor si Canionul Tara. Durmitor Park este o zona intesata de munti inalti, cu creste fie impodobite cu paduri verzi de brad si pin fie, cu stanci golase din piatra sau ambele: stanci si paduri. Aici se afla mai multe canioane, cel mai mare si mai spectaculos fiind Canionul Tara, in care raul Tara si-a sapat calea si este prezent printre vaile foarte adanci. Canionul Tara, are o lungime de circa 80 km, este marginit de un perete stancos ce atinge 1300 m inaltime. Este cel mai lung si adanc defileu din Europa. La fel ca si Canionul Colorado este considerat patrimoniu mondial UNESCO. Am traversat raul Tara pe la Durdevica, p...

MINUNATII MEI TRANDAFIRI

Trandafiri din gradina noastra. Soiuri diferite, culori diferite. Minunati.

PRIMAVARA (martie 2019) IN PARCUL HERASTRAU

     O zi frumoasa,  insorita,  in parc. Totul este verde, galben, alb si te invita la plimbare. Salciile sunt inverzite, asteapta sa stam la umbra lor. Lacul este linistit si cateva ambarcatiuni isi asteapta calatorii.