Treceți la conținutul principal


Orsova este un oras in judetul Mehedinti, port la Dunare, la confluenta acesteia cu raul Cerna; are peste 17.000 locuitori. Localitatea este cunoscuta din antichitate ca cetate dacica, dupa aceea una daco-romana, denumita Colonia Zermensis si apoi ca municipiu sub numele de Dierna. Dierna a fost un important punct vamal fiscal (portorium) intre Moesia Superior si Dacia.
In cronica lui Anonymus, notarul regelui Bella al III-lea, orasul cetate apartine voievodului Glad si apoi lui Ahtum si se numeste Castrum Uracia. Cetatea a fost distrusa de tatari si reconstruita in a doua jumatate a secolului XIV, avand un important rol militar in tot Evul Mediu. In anul 1739 a fost ocupata, impreuna cu insula Ada-Kaleh de catre turci. Se spune ca imparatul Austriei Franz Joseph, in retragere fortata si-ar fi ingropat coroana la Orsova, intr-un loc care s-a numit ulterior La Coroana.
Orasul s-a mai chemat peste timpuri Tsierna, iar locuitorii din Banatul apropiat o denumeau Risava. La aproximativ 3 km aval de Orsova, pe Dunare, a fost insula Ada-Kaleh, in prezent inundata de lacul de acumulare rezultat prin constructia barajului hidroenergetic de la Portile de Fier.
Pe Dunare in amonte la circa 30 km sunt situate Cazanele Mari, unde Dunarea se ingusteaza pina la 180 m. Orasul nou a fost reconstruit in totalitate dupa 1967.In imagine se vede si Dealul Mosului cu Minastirea Sfinta-Ana.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

CANIONUL TARA MUNTENEGRU

Am trecut granita dintre Serbia si Muntenegru pe la Pljevlja-Mijakovici. Drumul strabate munte dupa munte, pe o sosea foarte buna ce serpuieste printre vai bogat impadurite. Cu fiecare curba apar peisaje cand pe o parte cand pe alta. Nu prididim sa facem poze din mersul autocarului. Aici in Muntenegru avem in program sa vizitam Parcul National Durmitor si Canionul Tara. Durmitor Park este o zona intesata de munti inalti, cu creste fie impodobite cu paduri verzi de brad si pin fie, cu stanci golase din piatra sau ambele: stanci si paduri. Aici se afla mai multe canioane, cel mai mare si mai spectaculos fiind Canionul Tara, in care raul Tara si-a sapat calea si este prezent printre vaile foarte adanci. Canionul Tara, are o lungime de circa 80 km, este marginit de un perete stancos ce atinge 1300 m inaltime. Este cel mai lung si adanc defileu din Europa. La fel ca si Canionul Colorado este considerat patrimoniu mondial UNESCO. Am traversat raul Tara pe la Durdevica, p...

MINUNATII MEI TRANDAFIRI

Trandafiri din gradina noastra. Soiuri diferite, culori diferite. Minunati.

PRIMAVARA (martie 2019) IN PARCUL HERASTRAU

     O zi frumoasa,  insorita,  in parc. Totul este verde, galben, alb si te invita la plimbare. Salciile sunt inverzite, asteapta sa stam la umbra lor. Lacul este linistit si cateva ambarcatiuni isi asteapta calatorii.