Treceți la conținutul principal

HISTRIA


    De 1 Mai am fost la Histria.
    Pe malul lacului Sinoe, la o departare de 500 de" stadii" de gura sacra a Istrului (dupa cum precizeaza Strabon), se afla" Cetatea Histria “ prima colonie greaca de pe tarmul de vest al Marii Negre si cel mai vechi oras de pe teritoriul Romaniei.
    Intemeiata pe la mijlocul secolului al VII-lea i.Hr. (anul 657 i.Hr. dupa istoricul Eusebius) de colonisti veniti din Milet. Orasul a avut o dezvoltare neintrerupta timp de 1300 de ani, incepand din perioada greaca si pana in epoca romano-bizantina. In cursul secolului al VII-lea d.Hr., cetatea a fost distrusa de atacurile avaro-slave si parasita treptat de locuitorii sai.
  Sapaturile arheologice, incepute inca din 1914, au scos la iveala, pe langa resturile incintelor , o serie de monumente remarcabile, datand din diferite perioade din existenta cetatii. Pentru epoca greaca se remarca "zona sacra", cu templul lui Zeus si templul Afroditei, precum si resturile de locuinte de pe platoul pe care se afla asezarea civila. Din perioada romana imperiala (sec. II -III d.Hr.) dateaza edificiile termale ale orasului si reteaua stradala. Cele mai multe monumente apartin epocii romano-bizantine (sec. IV -VII d.Hr.) si ele se afla in interiorul cetatii tarzii: bazilici civile sau paleocrestine, piete publice, magazine, cartiere de locuinte cu caracter rezidential (domus) sau economic. De asemenea, sapaturile au oferit un bogat material arheologic, cea mai mare parte, (fragmente arheologice remarcabile), fiind expusa in muzeul cetatii: sculpturi, reliefuri, materiale de constructie, inscriptii, ceramica (greceasca si romana), sticlarie, obiecte din metal.

Comentarii

  1. Nu mai tineam minte toate aceste date despre Histria. Ultima oara când am fost acolo era foarte cald si m-am multumit doar sa fotografiez monumentele, sau mai bine spus ramasitele lor, fara sa notez ce reprezentau.
    Acum, multumita tie, m-am reîntors în trecutul plin de viata si maretie al cetatii. Ce lectie!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

CANIONUL TARA MUNTENEGRU

Am trecut granita dintre Serbia si Muntenegru pe la Pljevlja-Mijakovici. Drumul strabate munte dupa munte, pe o sosea foarte buna ce serpuieste printre vai bogat impadurite. Cu fiecare curba apar peisaje cand pe o parte cand pe alta. Nu prididim sa facem poze din mersul autocarului. Aici in Muntenegru avem in program sa vizitam Parcul National Durmitor si Canionul Tara. Durmitor Park este o zona intesata de munti inalti, cu creste fie impodobite cu paduri verzi de brad si pin fie, cu stanci golase din piatra sau ambele: stanci si paduri. Aici se afla mai multe canioane, cel mai mare si mai spectaculos fiind Canionul Tara, in care raul Tara si-a sapat calea si este prezent printre vaile foarte adanci. Canionul Tara, are o lungime de circa 80 km, este marginit de un perete stancos ce atinge 1300 m inaltime. Este cel mai lung si adanc defileu din Europa. La fel ca si Canionul Colorado este considerat patrimoniu mondial UNESCO. Am traversat raul Tara pe la Durdevica, p...

MINUNATII MEI TRANDAFIRI

Trandafiri din gradina noastra. Soiuri diferite, culori diferite. Minunati.

PRIMAVARA (martie 2019) IN PARCUL HERASTRAU

     O zi frumoasa,  insorita,  in parc. Totul este verde, galben, alb si te invita la plimbare. Salciile sunt inverzite, asteapta sa stam la umbra lor. Lacul este linistit si cateva ambarcatiuni isi asteapta calatorii.